היסטוריה
(לקוח מ- https://ort.org/en/about-ort/history/)
אורט נוסדה בסנט פטרסבורג, ברוסיה הצארית, בשנת 1880 כדי לספק מיומנויות תעסוקתיות ליהודי רוסיה העניים. האבות המייסדים של הארגון היו ניקולאי בקסט, הברון הוראס גינצבורג וסמואל פוליאקוב.
יחד עם מספר חברים משפיעים בקהילה היהודית בסנט פטרבורג, הם קיבלו אישור להקים את אורט – "קרן צדקה למטרה מועילה", לכבוד יום השנה ה-25 של הצאר. השם "ORT" נטבע מראשי התיבות של המילים הרוסיות "Obshestvo Remeslennogo i zemledelcheskogo Truda", שפירושו "החברה למסחר ועבודה חקלאית".
אורט חילקה כספים לבתי ספר יהודיים לטובת הכשרה למלאכה וחקלאות והעניקה מענקים והלוואות לבעלי מלאכה ולחקלאים. בתחילת שנות ה-1900 החל הארגון להעניק חסות למיזמים שיתופיים, לתמוך בתוכניות הכשרה בבתי ספר יהודיים ולהקים בתי ספר מקצועיים משלו.
במהלך מלחמת העולם הראשונה ואחריה, בתי המלאכה, האשראי ומשרדי העבודה של אורט הצילו אלפים מרעב ומאבטלה. בשנת 1921 נוצר "איגוד אורט" (האורט העולמית של היום) כדי לתאם מאמצי גיוס כספים ולפקח על הפעילות הגוברת של אורט באירופה ובמקומות אחרים.
במהלך השנים שבין המלחמות, תמכה אורט בחקלאים יהודים באספקת ציוד, הלוואות והכשרה מקצועית, בעוד בוגרי בתי הספר הטכניים של אורט זכו לעבוד כטכנאים ומהנדסים. בשנות ה-30, קורסי אורט סייעו לפליטים יהודים שנמלטו מעלייתו של היטלר להתכונן לחיים במדינות אחרות.
בברית המועצות עבדה אורט עם השלטונות להקמת תעשיות ואספקת חומרים ומכונות אך נאלצה לסגור את פעילותה ב-1938.
במהלך שנות ה- 40 של המאה העשרים, תנועת הפליטים היהודים הביאה לפיתוח תכניות חדשות של אורט מעבר לאירופה, בעיקר בדרום אמריקה. באירופה, בתקופת השואה, אורט הפכה ל"דרכון לחיים", שכן החניכים שלה בגטאות קיבלו מנות מזון נוספות ונבחרו ככוח עבודה. במקרים רבים, משמעות הדבר הייתה ההבדל בין חיים למוות.
לאחר המלחמה הכשירה אורט עשרות אלפי ניצולים ועקורים מקהילות יהודיות ברחבי אירופה. בתקופה זו, אורט הפנתה את תשומת ליבה גם לצרכיהן של קהילות יהודיות "נשכחות" במרוקו, אלג'יריה, תוניסיה ואיראן.
בשנת 1960 התבקשה אורט על ידי הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID) להציע תכניות הכשרה באפריקה. מתוך תפיסתה כי זהו חלק בלתי נפרד משליחותה, אורט נענתה לאתגר והחלה שלב חדש של פעילות הומניטרית מחוץ לקהילה היהודית הבינלאומית. במקביל הרחיבה אורט את עבודתה עם קהילות יהודיות בצרפת, אמריקה הלטינית, צפון אפריקה, המזרח התיכון והודו.
באתיופיה קיבלה אורט אישור לפעול במחוז גונדר בשנת 1977. היא הביאה לאזורים הנידחים הללו מלאכה, כישורים מקצועיים, שיטות חקלאיות מודרניות, עזרה רפואית וחינוך כללי ויהודי.
בשנות ה-90 ולאחר 51 שנים, אורט חזרה לרוסיה, ארץ הולדתה, ואחריה מדינות אחרות בברית המועצות לשעבר ובמזרח אירופה.
בנוסף לבתי הספר היהודיים הקיימים שלה באמריקה הלטינית ובמקומות אחרים, הקימה אורט בתי ספר בקהילות היהודיות הגדולות בברית המועצות וכן מרכזי הכשרה מקצועית לנשים בקהילות כפריות של חבר העמים.
בשנת 2007 הקימה אורט העולמית את "קדימה מדע" בישראל.